صکوک یا اوراق قرضه اسلامی چیست؟‌

آنچه در این آموزش میخوانید:

آموزش ها

اشتراک گذاری:

آخرین به روزرسانی :

10 شهریور 1403
اوراق صُکوک نوعی ابزار مالی است که بر پایه اصول شرعی اسلامی طراحی شده و امکان انجام معاملات مالی بدون ربا را فراهم می‌آورد.

صُکوک یا اوراق بهادار اسلامی، از دسته اوراق قابل معامله در بازار سرمایه می‌باشد. اوراق صُکوک نوعی ابزار مالی است که بر پایه اصول شریعت اسلامی طراحی شده است. این ابزارهای مالی به گونه‌ای ساخته شده‌اند که معاملات مالی را بدون بهره (ربا) و با رعایت اصول اخلاقی و اقتصادی اسلام ممکن می‌سازند. با توجه به اینکه سرمایه‌گذاری در این اوراق ریسک پایینی دارد، گزینه مناسبی برای سرمایه‌گذاری کم‌ ریسک می‌باشد.

تاریخچه و مفهوم اوراق صُکوک

واژه صکوک  از کلمه عربی “صَک” گرفته شده که به معنای چک یا سند است. صکوک در اصل به معنای گواهی‌هایی است که مالکیت دارایی‌ها را تأیید می‌کند.
مانند سایر اوراق بدهی، اوراق صُکوک نیز یکی از روش‌های تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی است. در واقع خریداران اوراق صُکوک دارای مالکیت مشاع یک دارایی پایه می‌باشند و در سود حاصل از منافع دارایی شریک هستند.
این اوراق صُکوک مفهوم نزدیکی به اوراق قرضه دارند. استفاده از اوراق قرضه مصداق مفهوم ربا می‌باشد. به همین دلیل استفاده از این اوراق در کشورهای اسلامی حرام است و مجاز نمی‌باشد. اوراق صُکوک در واقع مانند اوراق قرضه می‌باشند که بر پایه قوانین اسلام بنا شدند. از این رو خرید و فروش آن‌ها در بازار سرمایه منع قانونی ندارد.

تفاوت اوراق صُکوک و اوراق قرضه

اوراق قرضه صرفا گواهی بدهی می‌باشند و باید به خریدار اوراق به صورت دوره‌ای بهره پرداخت شود، از این رو استفاده از این اوراق به دلیل مفهوم ربا در کشورهای اسلامی حرام است. اوراق صُکوک در واقع سرمایه‌گذاری در دارایی‌های پایه می‌باشد که این دارایی‌ها دارای ارزش مالی می‌باشند. دارندگان اوراق صُکوک مالک مشاع این دارایی‌ها می‌باشند و در سود حاصل از منافع این دارایی شریک می‌باشند. در نتیجه برخلاف اوراق قرضه که صرفا گواهی بدهی می‌باشد، ارزش اوراق صُکوک به دارایی پایه بستگی دارد. این موضوع سبب می‌شود که اوراق صکوک جایگزین مناسبی برای اوراق قرضه و منع شرعی نداشته باشد.
همانطور که در تعریف اوراق صکوک مشخص است، اگرچه این اوراق مانند اوراق برای تامین مالی پروژه‌های متفاوت به فروش می‌رسند اما به جهت اینکه قرداد بسته شده صرفا قرارداد قرض نیست و نشان از نوعی مشارکت است، در نتیجه دریافت سود حاصل از این قرارداد مشکل شرعی ندارد.

انواع اوراق صُکوک

اوراق صکوک انواع مختلفی دارد. اوراق صکوک قرض‌الحسنه، اوراق استصناع، اوراق وقفی، اوراق سلف، اوراق اجاره، اوراق مرابحه، اوراق رهنی، اوراق مزارعه، اوراق مضاربه و اوراق مساقات تعدادی از اوراق صکوک می‌باشند. در این بین اوراق اجاره و اوراق مرابحه رایج‌تر از دیگر اوراق‌ها می‌باشند.

اوراق اجاره

اوراق اجاره صکوک یکی از انواع اوراق بهادار قابل معامله است که هر ورقه آن نشان‌دهنده مالکیت مشاع فرد بر یک دارایی پایه می‌باشد. دارندگان این اوراق به طور مشترک مالک دارایی هستند.

در فرآیند انتشار اوراق اجاره، یک نهاد واسط وظیفه جمع‌آوری سرمایه‌ها را بر عهده دارد و از این وجوه برای خرید دارایی‌های بادوام نظیر ساختمان‌های تجاری، ماشین‌آلات صنعتی و تجهیزات استفاده می‌کند. این دارایی‌ها سپس توسط نهاد واسط به شرکت بانی اجاره داده می‌شوند و اجاره‌بهای دریافتی به نسبت سهم بین دارندگان اوراق توزیع می‌شود.

به عنوان مثال، با جمع‌آوری سرمایه از طریق اوراق اجاره، یک مجموعه بزرگ تجهیزات پزشکی خریداری و به یک بیمارستان اجاره داده می‌شود. بیمارستان از این تجهیزات استفاده می‌کند و اجاره‌بهای توافق شده را پرداخت می‌کند. سود حاصل از این سرمایه‌گذاری به دارندگان اوراق اجاره به صورت ماهانه، فصلی یا سالانه پرداخت می‌شود. مدت زمان سررسید این اوراق نباید بیش از عمر مفید دارایی باشد.

دارایی‌های پایه اوراق اجاره

دارایی‌های پایه در اوراق اجاره باید دارای شرایط خاصی باشند. برخی از دارایی‌های قابل قبول برای این نوع اوراق عبارتند از: «زمین»، «ساختمان و تأسیسات»، «ماشین‌آلات و تجهیزات» و «وسایل حمل و نقل». به طور کلی، این دارایی‌ها باید ویژگی‌هایی داشته باشند که امکان ایجاد جریان نقدی و درآمدی را فراهم کنند. همچنین، نباید هیچ محدودیت یا ممنوعیت قانونی برای انتقال این دارایی‌ها یا منافع حاصل از آن‌ها وجود داشته باشد و باید قابلیت واگذاری به دیگران را داشته باشند.

اوراق مرابحه

افرادی که اقدام به خرید اوراق صکوک مرابحه می‌کنند، مالک بخشی از دارایی‌ای می‌شوند که بر اساس قرارداد مرابحه خریداری شده است. به بیان دیگر، دارندگان این اوراق مالک آن دین یا دارایی می‌باشند و تا زمان سررسید اوراق، در آن دارایی سهیم هستند. علاوه بر این، این اوراق بازدهی و سود ثابتی را به نسبت مالکیت میان دارندگان آن‌ها توزیع می‌کنند.
اوراق مراحبه انواع فراوانی دارد مانند : اوراق مرابحه تامین مالی، اوراق مرابحه رهنی، اوراق مرابحه تامین نقدینگی.

لیست اوراق صکوک

لیست تمامی اوراق صکوک منتشر شده و قابل معامله در سامانه sukuk.ir و هم‌چنین مدیریت فناوری بورس تهران قابل مشاهده می‌باشد.

نهادهای انتشار اوراق صکوک

انتشار و پذیره‌ نویسی اوراق بهادار در بازار سرمایه نیازمند تعدادی نهاد برای انجام امور مختلف می‌باشد. برای انتشار اوراق صکوک نیز نهادهای زیر موردنیاز می‌باشند.
  •  بانی : نهاد حقوقی که اقدام به انتشار اوراق صکوک می‌کند.
  •  واسط : نهاد حقوقی که به عنوان واسط برای انتشار صکوک میان بانی و نمایندگی عمل می‌کند.
  •  ضامن : نهاد حقوقی که به نمایندگی از سرمایه‌گذاران یا خریداران اوراق صکوک عمل می‌کند، مسئولیت نظارت بر تمامی مراحل انتشار، فروش و مدیریت این اوراق را بر عهده دارد. انتخاب این نهاد توسط بانی انجام می‌شود و سازمان بورس باید آن را تأیید کند. این مسئولیت معمولاً به نهادهای مالی معتبر مانند بانک‌ها، شرکت‌های تأمین سرمایه، مؤسسات مالی و شرکت‌های سرمایه‌گذاری سپرده می‌شود.

مزایای استفاده از اوراق صکوک

استفاده از اوراق صکوک مزایای زیر را به همراه دارد.

  •  افزایش نقدینگی بانی یعنی همان نهادی که به تامین مالی و نقدینگی نیاز دارد.
  •  تبدیل دارایی‌های غیرنقد به دارایی‌های نقد
  •  سرمایه‌گذاری در پروژه‌های اقتصادی که باعث به حرکت درآمدن چرخ اقتصادی می‌شود.
  •  کم‌ریسک بودن این اوراق

سوالات متداول

اوراق صکوک چیست ؟

ارواق صکوک مانند اوراق بدهی، یکی از روش‌های تامین مالی پروژه‌های اقتصادی می‌باشد.

تفاوت اوراق صکوک و اوراق قرضه چیست ؟

در اوراق قرضه، به دلیل اینکه قرارداد صرفا گواهی بدهی است، نیاز به پرداخت بهره به خریدار می‌باشد که این عمل مصداق ربا و در کشورهای اسلامی حرام است. در اوراق صکوک، با توجه به اینکه سرمایه گذاری بر روی دارایی‌های فیزیکی دارای ارزش صورت می‌گیرد منع شرعی ندارد.

رایج‌ترین اوراق صکوک کدام‌ها هستند ؟

اوراق صکوک انواع مختلفی دارد که رایج‌ترین آن‌‌ها اوراق اجاره و اوراق مرابحه می‌باشند.

 

کلمات کلیدی:

این مقاله را به اشتراک بگذارید :