صندوق سرمایه چیست ؟ انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری کدام است؟

آنچه در این آموزش میخوانید:

آموزش ها

اشتراک گذاری:

آخرین به روزرسانی :

09 آبان 1403
صندوق‌های سرمایه‌گذاری از جمله روش‌های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم می‌باشد. در این روش از سرمایه‌گذاری افراد دارایی خود را در اختیار کارشناسان زبده قرار داده و سرمایه‌گذاری توسط این کارشناسان صورت می‌پذیرد.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری از جمله‌ روش‌های سرمایه‌گذاری به روش غیرمستقیم می‌باشد. می‌دانیم که تحلیل بازارهای مالی نیازمند اختصاص زمان بسیار زیادی می‌باشد چرا که باید با مفاهیم متفاوتی مانند شناخت انواع بازارهای مالی، تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و بسیاری موارد دیگر عمیقا آشنا باشیم. به همین جهت بسیاری از افراد به دلیل مشغله کاری علاقه‌ای به سرمایه‌گذاری مستقیم در بازارهای مالی ندارند. صندوق‌‌های سرمایه‌گذاری یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری می‌باشد که در آن افراد به جای تحلیل بازارهای مالی و سرمایه‌گذاری مستقیم در آن، دارایی خود را به شرکت‌های سرمایه‌گذاری واگذار می‌کنند. در ادامه به معرفی بیشتر صندوق‌های سرمایه گذاری می‌پردازیم و انواع صندوق‌های سرمایه‌ گذاری را معرفی می‌کنیم.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری

در صندوق‌های سرمایه‌گذاری، دارایی خرد افراد جمع‌آوری می‌شود و توسط کارشناسان و تحلیلگران شرکت مدیریت می‌شود. این مدیریت با سرمایه‌گذاری دارایی‌ها در انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری صورت می‌پذیرد.
سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری مزایای بسیار زیادی را به همراه دارد : 
مدیریت حرفه‌ای : صندوق‌های سرمایه گذاری توسط مدیران و کارشناسان خبره بازار سرمایه مدیریت می‌شوند. با توجه به اعتبار کارگزاری و اتکا به توانایی تحلیل کارشناسان کارگزاری می‌توان صندوق مناسب برای سرمایه گذاری را انتخاب کرد.
سود دوره‌ای : برخی از صندوق‌های سرمایه گذاری، در دوره‌های مشخص (معمولا ماهانه) سود حاصل از سرمایه گذاری را به سرمایه گذاران تضمین می‌کنند. سرمایه گذاری در این دسته از صندوق‌های سرمایه گذاری مناسب افرادی می‌باشد که به دنبال درآمد منظم می‌باشند.
  •  نقدشوندگی بالا : سرمایه‌گذاران می‌توانند در هر زمان سرمایه‌های خود را خارج کرده و نقد معادل را دریافت کنند. برخلاف سهام شرکت‌های بورسی که گاها صف‌های فروش سنگین را تجربه می‌کنند در نتیجه امکان فروش سهام فراهم نمی‌شود و سرمایه‌ گذار با ضررهای جبران ناپذیری روبرو می‌شود، واحدهای صندوق‌های سرمایه گذاری معمولا قدرت نقد شوندگی بالایی دارند. به این معنی که سرمایه گذار راحت‌تر می‌تواند سرمایه خود را به فروش رسانده و تبدیل به وجه نقد کند.
  •  سرمایه‌گذاری با ریسک پایین : یکی از مشکلات سرمایه‌گذاری مستقیم، عدم شناخت درست ساز و کار بازار و متعاقبا از دست رفتن دارایی می‌باشد. با وجود انواع صندوق‌های سرمایه‌ گذاری، می‌توان به ریسک سرمایه گذاری را پایین آورد ولی در عوض به سود تضمین شده دست یافت. صندوق‌های درآمد ثابت از نوع صندوق‌ با سود تضمین شده و ریسک پایین می‌باشند. در ادامه با این نوع از صندوق‌ها بیشتر آشنا می‌شویم.
  •  فراوانی صندوق‌های سرمایه‌گذاری و مدیریت ریسک : همان‌گونه که در بالا توضیح دادیم، انواع صندوق‌های سرمایه گذاری وجود دارد. سرمایه گذاران با بررسی نوع صندوق‌های سرمایه گذاری و مشورت با کارشناسان هر صندوق، می‌توانند با تنظیم ریسک، صندوق موردنظر خود را انتخاب کرده و واحدهای آن را خریداری کنند.  

انواع صندوق‌های سرمایه گذاری

صندوق‌های سرمایه گذاری با می‌توان بر اساس شاخص‌های متفاوت دسته‌بندی کرد. در ادامه صندوق‌های سرمایه گذاری را با توجه به ریسک سرمایه گذاری آن‌ها دسته بندی و معرفی می‌کنیم.

 صندوق‌های سرمایه‌گذاری سهامی

این دسته از صندوق‌ها بیشترین ریسک سرمایه گذاری را دارند چراکه بیشترین درصد دارایی این صندوق‌ها،‌ سهام‌های شرکت بورسی می‌باشد. از این رو ریسک سرمایه گذاری در این صندوق‌‌ها بالاتر از سایر صندوق‌ها می‌باشد. این صندوق‌ها به دلیل ریسک بالا و البته امکان رشد زیاد و سود قابل توجه، مناسب سرمایه گذارانی می‌باشد که به دنبال سود بیشتر و در عین حال مایل به پذیرش ریسک می‌باشند. به طور کلی عملکرد این نوع از صندوق‌ها وابسته به بازار سرمایه می‌باشد و در صورت رشد سهام‌های بازار، سود قابل توجهی نصیب دارندگان این سهام‌ها می‌شود.
 

صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت

بیشترین درصد دارایی این صندوق‌ها را اوراق درآمد ثابت مانند اوراق مشارکت و اسناد اخزا تشکیل می‌دهد. این صندوق‌ها بازدهی معقول و ریسک سرمایه گذاری کمتری نسبت به سایر صندوق‌ها دارند. سودآوری این صندوق‌ها معمولا پیش‌بینی پذیر می‌باشد. بنابراین صندوق‌های سرمایه گذاری با درآمد ثابت، مناسب افرادی است که به دنبال کسب سود تضمین شده با حداقل ریسک سرمایه گذاری می‌باشند.
 

صندوق‌های مختلط

سرمایه‌گذاری این صندوق‌ها به صورت ترکیبی صورت می‌پذیرد. به این صورت که بخشی از دارایی در سهام شرکت‌ها و بخش دیگری در اوراق با درآمد ثابت سرمایه‌گذاری می‌شود. طبیعتا ریسک سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها بیشتر از صندوق‌های درآمد ثابت و کمتر از صندوق‌های سهامی می‌باشد. هدف از ارائه این صندوق‌ها ایجاد تعادلی میان ریسک و بازدهی سرمایه گذاری می‌باشد. در بازار پرتلاطم بورس، این صندوق‌ها نسبت به صندوق‌های سهامی عملکرد پایدارتری دارند.

 

صندوق‌های مبتنی بر طلا

این صندوق‌ها بیشترین دارایی خود را به صورت اوراق مرتبط با طلا نگهداری می‌کنند. در نتیجه بازدهی این صندوق‌ها متناسب با رشد قیمت طلا می‌باشد. این صندوق‌ها مناسب افرادی می‌باشد که به دنبال حفظ ارزش دارایی خود در برابر رشد تورم می‌باشند. لازم به ذکر است که اکثر صندوق‌های طلا بازدهی قابل توجهی در سالیان اخیر داشته‌‌اند.

 

صندوق‌های سرمایه‌گذاری از جهت چگونگی سرمایه گذاری نیز دسته‌بندی می‌شوند. در ادامه این دسته‌بندی را معرفی می‌کنیم.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله یا ETF

صندوق‌های سرمایه گذاری ETF، صندوقی است که خرید و فروش واحدهای آن از طریق سامانه معاملاتی کارگزاری‌ها به صورت آنلاین صورت می‌گیرد. نمادهای مربوط به این صندوق‌ها را می‌توان یافت و خرید و فروش آن‌ها را مانند سهام‌های شرکت‌های بورسی انجام داد.

 

صندوق‌های صدور و ابطال

واحدهای این صندوق‌ها از طریق فرآیند صدور (ایجاد واحد جدید) و ابطال (بازخرید واحد موجود) خرید و فروش می‌شوند. برای سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها باید به وب‌سایت یا شعب صندوق مراجعه کرد و امکان معامله مستقیم در بورس وجود ندارد.

 

سوالات متداول

صندوق‌های سرمایه گذاری چیست ؟

صندوق‌های سرمایه گذاری از روش‌های غیرمستقیم سرمایه گذاری در بازار سهام می‌باشد. هر صندوق از دارایی‌های متفاوتی تشکیل شده است.

تفاوت انواع صندوق‌های سرمایه گذاری در چیست ؟

تفاوت اصلی در صندوق‌های سرمایه گذاری، بازدهی و ریسک سرمایه گذاری در آن‌ها می‌باشد. برای مثال صندوق‌ها درآمد ثابت ریسک کم و بازدهی کم و صندوق‌های سهامی ریسک بالا و در صورت رشد شاخص بورس، بازدهی قابل توجهی دارند.

انواع صندوق‌‌های سرمایه گذاری کدامند ؟

دسته‌بندی‌های متفاوتی برای صندوق‌های سرمایه گذاری وجود دارد. برای مثال می‌توان بر اساس ریسک سرمایه گذاری آن‌ها را دسته‌بندی کرد مانند صندوق‌های سهامی،‌ صندوق‌های درآمد ثابت و صندوق‌های مختلط. یا اینکه صندوق‌ها را بر اساس چگونگی سرمایه گذاری نیز دسته‌‌بندی کرد مانند صندوق‌های قابل معامله یا EFT و صندوق‌های صدور و ابطال

 

کلمات کلیدی:

این مقاله را به اشتراک بگذارید :