سود هر سهم یا EPS چیست

آنچه در این آموزش میخوانید:

آموزش ها

اشتراک گذاری:

آخرین به روزرسانی :

24 خرداد 1403
EPS‌ یا سود هر سهم، بیانگر سود خالص هر سهم می‌باشد. با توجه به EPS می‌توانیم سودآوری شرکت را بررسی کنیم و اقدام به خرید یا فروش سهام بکنیم.

EPS کوتاه شده عبارت Earning per Share‌ است و به معنی سود هر سهم می‌باشد. با استفاده از این پارامتر می‌توان میزان سودآوری شرکت را تخمین زد و در کنار بررسی سایر پارامترهای تکنیک‌ تابلوخوانی اقدام به خرید و فروش سهام موردنظر کرد.

نحوه محاسبه EPS‌ به این صورت است که ابتدا سود خالص شرکت محاسبه می‌شود سپس سود خالص بر تعداد سهام شرکت تقسیم می‌شود. بدین ترتیب سود هر سهم محاسبه می‌شود. با بررسی EPS هر نماد می‌توان اطلاعات ارزشمندی از میزان رشد و سودآوری سهام شرکت بدست آورد. در ادامه با بررسی محاسبه سود سهم یک نماد، با این مفهوم بیشتر آشنا می‌شویم.

EPS چگونه محاسبه می‌شود ؟

در سامانه مدیریت فناوری بورس تهران، اطلاعات مربوط به سود هر سهمِ نماد در صفحه نماد مشخص است.
نماد شگویا - ترید بین

بخش جستوجو

سود هر سهم

تعداد سهام شرکت

همانطور که در شکل بالا مشخص است، با جستوجو نماد شگویا، می‌توان در بخش مشخص شده، سود هر سهم را مشاهده کرد.

محاسبه سود هر سهم 

در آموزش سامانه کدال توضیح دادیم که می‌توان صورت‌های مالی تمامی شرکت‌های پذیرفته شده در بازار بورس را مشاهده کرد. با استفاده از صورت مالی سود و زیان، سود خالص شرکت در یک سال مالی مشخص می‌شود. با تقسیم سود بدست آمده بر تعداد سهام (که در شکل بالا مشخص شده است) EPS نماد مربوطه محاسبه می‌شود.
صورت سود و زیان کدال نماد شگویا - ترید بین

بخش جستوجو

با توجه به شکل بالا، سود خالص شرکت در سال مالی 1402 برابر 46.778.669 میلیون ریال بوده است. با توجه به صفحه نماد در شکل بالاتر، تعداد سهام شرکت برابر با 23.958 میلیارد سهم می‌باشد. حالا با تقسیم سود بر تعداد سهام شرکت، دقیقا به EPS یا سود هر سهم که در صفحه نماد شرکت هم درج شده، می‌رسیم.

EPS = تعداد سهام شرکت / سود خالص

با توجه به اینکه در محاسبه EPS، سود خالص شرکت را در نظر می‌گیریم، با متفاوت بودن روش‌های محاسبه سود خالص می‌توانیم دو نوع EPS داشته باشیم که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

سود هر سهم در سامانه تریدبین

در سامانه تریدبین، در صفحه نماد می‌توان میزان EPS را مشاهده نمود.
نماد خساپا در سامانه ترید بین

بخش جستوجو

جستوجو نماد

پس از جستوجو نماد، با کمی اسکرول کردن به پایین صفحه می‌توان EPS نماد را مشاهده کرد.

EPS نماد خساپا در سامانه ترید بین

انواع EPS

با توجه به اینکه در محاسبه سود هر سهم باید سود خالص شرکت محاسبه شود، می‌توانیم انواع مختلفی از EPS را محاسبه کنیم. سود خالص شرکت می‌تواند سود تحقق یافته یا سود پیش‌بینی باشد. در ادامه هر یک از این مفاهیم را توضیح می‌دهیم.

EPS تحقق یافته

صورت‌های مالی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس در پایان سال مالی در سامانه کدال منتشر می‌شود. سود خالص شرکت در پایان سال مالی را می‌توان از صورت مالی سود و زیان بدست آورد. همانند آنچه که در بالا محاسبه کردیم، EPS تحقق یافته باتوجه به سود خالص محقق شده در پایان سال مالی محاسبه می‌شود.
لازم به ذکر است که شرکت‌‌ها پس از انتشار صورت‌ مالی سود و زیان در سامانه کدال، EPS را نیز در آن منتشر می‌کنند و از آن قسمت نیز می‌توان EPS‌ را مشاهده نمود.

EPS پیش‌بینی شده

در این روش تحلیلگر باید شناخت بسیار خوبی از صنعت و نماد مربوطه داشته باشد زیرا سود حاصل از شرکت را خود تحلیلگر باید پیش‌بینی کند. اگر در فرمول محاسبه EPS از سود پیش‌بینی شده استفاده کنیم، عدد بدست آمده EPS پیش‌بینی شده یا EPS‌ فوروارد می‌باشد.
در این روش تحلیلگر باید نسبت به صورت‌های مالی شرکت آگاهی کامل داشته باشد. درآمدها و هزینه‌های شرکت‌ را محاسبه کند. هم‌چنین تحلیلگر باید توانایی تحلیل مسائل خرد و کلان اقتصادی را نیز در نظر داشته باشد چرا که با تغییرات نرخ بهره، تورم، نرخ ارز و … میزان سود پیش‌بینی شده شرکت دستخوش تغییر می‌شود.

TTM چیست

اگر به صفحه نماد شرکت‌ها در سامانه Tsetmc مراجعه کنیم، در قسمت زیر EPS سهم، نوشته‌‌ی ” EPS‌ بر مبنای سود و زیان ۱۲ ماهه اخیر (TTM) محاسبه شده است ” را می‌بینیم. منظور از TTM یا Trailing Twelve Months (۱۲ ماهه گذشته) چیست ؟
شرکت‌ها موظف هستند که صورت مالی سود و زیان را هر ۳ ماه گزارش دهند. فرض کنید در ماه بهمن می‌باشیم و می‌خواهیم به روش TTM سود هر سهم را محاسبه کنیم. اگر پایان سال مالی شرکت اسفند ماه باشد، برای محاسبه EPS به روش TTM باید سود و زیان فصل پاییز و تابستان و بهار سال جاری و زمستان سال گذشته (که در مجموع ۱۲ ماه می‌شوند) را با هم جمع کرده و در فرمول محاسبه EPS استفاده کنیم. در واقع در روش TTM مستقل از پایان سال مالی شرکت، سود ۴ فصل گذشته را برای محاسبه EPS در نظر می‌گیرد.

سوالات متداول

۱ – سود هر سهم یا EPS چیست ؟

EPS یا سود هر سهم مقدار سودی است که از هر سهم بدست می‌آوریم. مثلا اگر سود هر سهم 600 ریال باشد و ۱۰۰۰ سهم داشته باشیم، در مجموع 600000 ریال سود خواهیم داشت.

۲ – EPS را در کجا می‌توان مشاهده کرد ؟

EPS را می‌توان به صورت مستقیم از سامانه مدیریت بورس فناوری تهران یا Tsetmc مشاهده کرد. هم‌چنین می‌توان با مراجعه به سامانه ترید بین، در صفحه نماد هر سهم، میزان سود هر سهم آن را مشاهده کرد.

۳ – انواع EPS چیست ؟

با توجه به اینکه برای محاسبه EPS‌ نیازمند دانستن سود خالص شرکت می‌باشیم، اگر از سود خالص شرکت در ۱۲ ماه گذشته استفاده کنیم، EPS تحقق یافته را محاسبه کردیم. اگر سود شرکت را در پایان سال جاری تخمین بزنیم و با استفاده از آن EPS‌ را محاسبه کنیم، EPS پیش‌بینی شده یا فوروارد را محاسبه کرده‌ایم.

کلمات کلیدی:

این مقاله را به اشتراک بگذارید :