سرانه خرید و فروش حقیقی و حقوقی چیست

آنچه در این آموزش میخوانید:

آموزش ها

اشتراک گذاری:

آخرین به روزرسانی :

06 آبان 1403
سرانه خرید و فروش حقیقی و حقوقی از پارامترهای تکنیک تابلوخوانی می‌باشد که به کمک آن می‌توان قدرت خریداران و فروشندگان سهام را مقایسه نمود و پتانسیل رشد یا افت ارزش سهام را بررسی کرد

سرانه خرید و فروش یا قدرت فروش و خرید سهامداران حقیقی یا حقوقی، از مهم‌ترین بخش‌های تکنیک تابلوخوانی می‌باشد. با استفاده از این بخش می‌توان قدرت خریداران سهام و فروشندگان سهام را با یکدیگر مقایسه کرد و پتانسیل رشد سهام یا افت ارزش سهام را پیش‌بینی نمود. با توجه به اینکه در بازار بورس سهامدار حقیقی و حقوقی داریم، در نتیجه سرانه خرید و فروش برای سهامداران حقیقی و حقوقی تعریف می‌شود.

در ادامه سرانه خرید و فروش را تعریف می‌کنیم، انواع سرانه را معرفی می‌کنیم و نحوه محاسبه آن را توضیح می‌دهیم.

 

سرانه خرید و فروش

به میانگین خرید/فروش سهام یک نماد در بازار بورس سرانه خرید/فروش می‌گوییم. به این معنی که به طور میانگین هر کد بورسی در بازار به چه میزان نقدینگی وارد نماد موردنظر کرده یا به چه میزان نقدینگی از نماد موردنظر خارج کرده است. با توجه به وجود سهامداران حقیقی و حقوقی در بازار بورس، ۴ تعریف برای سرانه ارائه می‌شود.

سرانه خرید حقیقی

میانگین ارزش خرید سهام یک شرکت توسط کد حقیقی، سرانه خرید حقیقی آن نماد می‌باشد. به این معنی که هر کد حقیقی چه میزان از سهام یک شرکت را خریداری کرده است. با بررسی این بخش می‌توان متوسط قدرت خریداران حقیقی یک نماد معاملاتی را محاسبه کرد. نحوه محاسبه سرانه خرید حقیقی مانند زیر می‌باشد.

سرانه خرید حقیقی = ارزش خرید توسط تعداد خریداران حقیقی / تعداد کل خریداران حقیقی

سرانه فروش حقیقی

میانگین ارزش فروش سهام یک شرکت توسط کد حقیقی، سرانه فروش حقیقی آن نماد می‌باشد. به این معنی که هر کد حقیقی چه میزان از سهام یک شرکت را به فروش رسانده است. با بررسی این بخش می‌توان متوسط قدرت فروشندگان حقیقی یک نماد معاملاتی را محاسبه کرد. نحوه محاسبه سرانه فروش حقیقی مانند زیر می‌باشد.

سرانه فروش حقیقی = ارزش فروش توسط تعداد فروشندگان حقیقی / تعداد کل فروشندگان حقیقی

سرانه خرید حقوقی

میانگین ارزش خرید سهام یک شرکت توسط کد حقوقی، سرانه خرید حقوقی آن نماد می‌باشد. به این معنی که هر کد حقوقی چه میزان از سهام یک شرکت را به خریداری کرده است. با بررسی این بخش می‌توان متوسط قدرت خریداران حقوقی یک نماد معاملاتی را محاسبه کرد. نحوه محاسبه سرانه خرید حقوقی مانند زیر می‌باشد.

سرانه فروش حقوقی = ارزش فروش توسط تعداد فروشندگان حقوقی / تعداد کل خریداران حقوقی

سرانه فروش حقوقی

میانگین ارزش فروش سهام یک شرکت توسط کد حقوقی، سرانه فروش حقوقی آن نماد می‌باشد. به این معنی که هر کد حقوقی چه میزان از سهام یک شرکت را به فروش رسانده است. با بررسی این بخش می‌توان متوسط قدرت فروشندگان حقوقی یک نماد معاملاتی را محاسبه کرد. نحوه محاسبه سرانه فروش حقوقی مانند زیر می‌باشد.

سرانه فروش حقیقی = ارزش فروش توسط تعداد فروشندگان حقوقی / تعداد کل فروشندگان حقوقی

محاسبه سرانه

همانند آنچه که در تکنیک تابلوخوانی بیان کردیم صفحه معاملات نماد را در سامانه مدیریت فناوری بورس تهران جستوجو می‌کنیم. برای مثال در شکل زیر صفحه معاملات نماد غسالم را بررسی می‌کنیم.
تابلوخوانی در سامانه tsetmc - ترید بین

اطلاعات حجم معادلات

قیمت پایانی

برای محاسبه ارزش خرید و ارزش فروش سهامدارن حقیقی، باید حجم معاملات خرید و فروش را در قیمت پایانی نماد ضرب کنیم. برای تصویر بالا خواهیم داشت :

ارزش خرید سهامداران حقیقی : 

2.054 * 3/971 = 8/156 میلیون ریال

ارزش فروش سهامداران حقیقی : 

۴.104 * 3/971 = 16/296 میلیون ریال

با محاسبه ارزش خرید و فروش سهامداران حقیقی، می‌توانیم سرانه خرید و فروش را با تقسیم اعداد بدست‌ آمده بر تعداد معامله‌گران بدست آوریم.

سرانه خرید سهامداران حقیقی :

8/156 / 115 = 0.07 میلیون ریال

سرانه فروش سهامداران حقیقی :

16/296 / 108= 0.15 میلیون ریال

دقیقا همین عملیات را می‌توان برای سهامداران حقوقی انجام داد و سرانه خرید و فروش آنان را نیز محاسبه نمود.

مشاهده سرانه در سامانه تریدبین

همانطور که مشاهده کردید برای بدست آوردن سرانه نیاز به جستوجو نماد و محاسبه عملیات ریاضی می‌باشد. یکی از امکانات سامانه تریدبین، نمایش سرانه خرید و فروش در صفحه هر نماد می‌باشد.
سرانه خرید و فروش نماد غسالم - تریدبین

بخش سرانه خرید و فروش

لازم به ذکر است که میله‌های سبز رنگ سرانه خرید و میله‌های قرمز رنگ سرانه فروش را در روز‌های مختلف نشان‌ می‌دهند. هم‌چنین با کلیک بر بخش حقوقی می‌توان اطلاعات سرانه را نسبت به سهامداران حقوقی بررسی کرد.

مقایسه اطلاعات سرانه

با مقایسه اطلاعات سرانه خرید و فروش می‌توان قدرت خریداران و فروشندگان سهام را مشخص کرد. هم‌چنین تمایل معامله‌گران نسبت به خرید و فروش سهام مشخص می‌شود. اگر سرانه خرید به شکل قابل توجهی از سرانه فروش بیشتر باشد، می‌توان این نتیجه را گرفت که معامله‌گران تمایل بیشتری برای ورود و سرمایه‌گذاری در نماد مربوطه را دارند. عکس این اتفاق نیز ممکن است، اگر سرانه فروش بسیار بیشتر از سرانه خرید باشد، نشان از تمایل معامله‌گران به فروش و خارج کردن سرمایه‌ خود از نماد موردنظر دارد.
لازم به ذکر است صرفا با مقایسه داده‌های حاصل از سرانه خرید و فروش نباید تصمیم به خرید یا فروش گرفت. بلکه در نظر داشتن سرانه یکی از چندین پارامتر تابلوخوانی برای تصمیم‌گیری می‌باشد.

سوالات متداول

 ۱ – سرانه خرید و فروش چیست ؟ سرانه خرید/فروش میانگین ارزش خرید/فروش سهام می‌باشد.

 ۲ – سرانه خرید و فروش چگونه محاسبه می‌شود ؟ با مراجعه به سامانه مدیریت فناوری بورس تهران و تقسیم ارزش خرید/فروش به تعداد معامله‌گران می‌توان سرانه را محاسبه نمود. هم‌چنین با استفاده از سامانه تریدبین می‌توان بدون نیاز به محاسبه، اطلاعات مربوط به سرانه را در قالب نمودار در روزهای متفاوت مشاهده کرد.

۳ – محاسبه سرانه خرید و فروش چه کمکی به تصمیم‌گیری می‌کند ؟ با استفاده از مقایسه سرانه خرید و سرانه فروش، تمایل معامله‌گران به خرید یا فروش سهام شرکت را می‌یابیم.

 

کلمات کلیدی:

این مقاله را به اشتراک بگذارید :