سبد گردانی در بورس چیست

آنچه در این آموزش میخوانید:

آموزش ها

اشتراک گذاری:

آخرین به روزرسانی :

13 آذر 1403
سبد گردانی در بورس به معنای چینش تعدادی از سهام توسط تحلیلگران حرفه‌ای برای معامله گران می‌باشد. افرادی که سرمایه زیادی در اختیار دارند ولی فرصت مطالعه و بررسی بازار سرمایه را ندارند، می‌توانند از سبد گردانی بهره‌ ببرند.

سبدگردانی یکی از روش‌های سرمایه گذاری غیر مستقیم می‌باشد. در واقع در سبدگردانی سرمایه گذاران دارایی‌های خود را در اختیار تحلیلگران بازار سرمایه که به آن‌ها سبدگردان گفته می‌شود، قرار می‌دهند. سبدگردان نیز با توجه به تحلیل خود از بازار سرمایه، دارایی افراد را در سبد پیشنهادی خود سرمایه گذاری می‌کند. در واقع سرمایه گذاران به پشتوانه تجربه سبدگردان‌ها دارایی خود را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند و سبدگردان‌ها نیز در راستای کسب سود بیشتر، دارایی سرمایه گذاران را در اوراق‌های بهادار مختلف سرمایه گذاری می‌کنند.

در این مقاله از سری مقالات آکادمی تریدبین،  به موضوع سبدگردانی می‌پردازیم. مزیت سرمایه گذاری با استفاده از این روش را توضیح می‌دهیم و معایب آن را برمی‌شماریم. در انتها سبد هوشمند تریدبین را معرفی می‌کنیم.

سبدگردانی چیست و سبدگردان کیست ؟

همواره افرادی هستند که سرمایه قابل توجهی در اختیار دارند اما به دلیل دانش کم در خصوص روش‌های سرمایه گذاری و عدم شناخت بازار سرمایه قادر به تشخیص روش صحیح سرمایه گذاری نیستند. ورود بدون دانش و آگاهی به بازار سرمایه نیز ضررهای جبران ناپذیری  به همراه دارد. از طرفی بکارگیری سرمایه افراد در شرکت‌های بورسی،‌ فرابورسی و بازار سرمایه موتور محرک اقتصاد کشور می‌باشد.
تحلیلگران و خبرگان بازار سرمایه همواره بستری را فراهم کرده‌اند تا سرمایه داران با تکیه بر دانش آنان سرمایه خود را وارد بازار سرمایه کنند تا علاوه بر کمک به چرخ اقتصادی کشور، سود قابل توجهی نصیب سرمایه گذاران شود.
معمولا آنچه که تحلیلگران برای سرمایه گذاری دارایی افراد درنظر می‌گیرند، سبدی از انواع مختلفی از سهام‌های بورس، فرابورس و اوراق بهادار می‌باشد. به همین علت به این نوع از سرمایه گذاری، سبدگردانی می‌گویند. هدف از سبدگردانی،‌ دستیابی به بیشترین میزان سود با توجه به میزان ریسک پذیری سرمایه گذار می‌باشد. 
به تحلیلگرانی که مسئول انتخاب سهام‌های داخل سبد می‌باشند نیز، سبدگردان می‌گویند. لازم به ذکر است که در اکثر موارد، سبدگردان‌ها در واقع افراد حقوقی هستند که زیرنظر سازمان‌های ارائه دهنده خدمات بورس فعالیت می‌کنند.
لازم به ذکر است که مالیکت سبد متعلق به سرمایه گذار می‌باشد ولی مدیریت آن به دست سبدگردان صورت می‌گیرد.

ارزیابی ریسک در سبدگردانی

مدیریت ریسک در سبدگردانی یکی از مهم‌ترین اصول اساسی آن می‌باشد. ارزیابی دقیق ریسک به سرمایه‌ گذار کمک می‌کند تا بداند چقدر احتمال دارد سرمایه خود را از دست بدهد و در صورت قبول این ریسک  چه میزان سود آوری ممکن است داشته باشد. 
ارزیابی و مدیریت ریسک یکی از مهم‌ترین وظایف سبدگردان‌ها می‌باشد. برای مثال اگر سرمایه گذار ریسک‌ پذیری پایینی داشته باشد، احتمالا سبدگردان تعداد قابل توجهی از اقلام سبد را از اوراق درآمد ثابت و صندوق‌های درآمد ثابت قرار می‌دهد. در صورتی که ریسک پذیری سرمایه گذار بالا باشد، سبدگردان ممکن است بیشتر اقلام سبد را از سهام‌های بورسی و صندوق‌های اهرمی انتخاب کند. ریسک این سبد از حالت قبل بسیار بیشتر است اما در صورت سودآوری، سود قابل توجهی نسبت به سبد قبلی دارد.

مزایای سبدگردانی

سردگردانی به عنوان یک روش مدیریت حرفه‌ای دارایی (Portfolio management) مزایای متعددی دارد. اولین و مهم‌ترین مزیت سبدگردانی، بهره‌مندی از دانش و تخصص مدیران و تحلیلگران بازار سرمایه می‌باشد. مدیران و تحلیلگران سبدگردان با توجه به تجربه و دانش خود از استراتژی‌های اثبات شده برای مدیریت ریسک و مدیریت دارایی افراد در بازارهای مالی استفاده می‌کنند. این امر به سرمایه گذاران این امکان را می‌دهد بدون نیاز به داشتن هرگونه تجربه و دانش تخصصی در خصوص بازار سرمایه، صرفا با ارائه میزان ریسک پذیری خود، سرمایه گذاری حرفه‌ای در بازار سرمایه را تجربه کنند.
از دیگر مزایای سبدگردانی، کاهش ریسک سرمایه گذاری از طریق متنوع سازی سبد سهام می‌باشد. سبدگردان‌ معمولا دارایی‌های متنوعی از جمله سهام، اوراق قرضه، اوراق درآمد ثابت و انواع صندوق‌های سرمایه گذاری را در سبد قرار می‌دهند. این نوع از چینش دارایی‌ها سبب می‌شود که در صورت ضرردهی یکی از دارایی‌های سبد، دارایی سرمایه گذار حفظ شود. برای مثال در زمان نوسانات شدید بازار سرمایه ممکن است سهام‌های بورسی با ضرردهی همراه باشند. در این صورت اوراق درآمد ثابت کمک می‌کنند تا کل دارایی سبد تحت تاثیر نوسانات بازار قرار نگیرد.
از دیگر مزایای مهم سرمایه گذاری مبتنی بر سبدگردانی،‌ معافیت از مالیات بودن آن می‌باشد. این بدان معناست که سرمایه گذاران نیازی به پرداخت مالیات حاصل از سود سبدگردانی ندارند. 

تفاوت سبدگردانی و صندوق‌های سرمایه گذاری

صندوق‌های سرمایه گذاری نوعی از سرمایه گذاری غیرمستقیم هستند. در مقاله مربوط به صندوق‌های سرمایه گذاری به صورت کامل صندوق‌های سرمایه گذاری و انواع آن را توضیح دادیم. گرچه سرمایه گذاری در صندوق‌ سرمایه گذاری و سبدگردانی، هر دو از نوع سرمایه گذاری غیرمستقیم می‌باشند. اما با یکدیگر متفاوت هستند. در صندوق‌های سرمایه گذاری، نوع صندوق و دارایی‌های صندوق از قبل مشخص می‌باشند. مثلا اگر صندوق از نوع سهامی باشد، بیشتر دارایی‌های صندوق را سهام‌های بورسی تشکیل می‌دهند. یا اگر صندوق از نوع درآمد ثابت باشد، بیشتر دارایی‌های صندوق‌ را اوراق درآمد ثابت تشکیل می‌دهند.
در سبدگردانی، هر سبد متناسب با درصد ریسک پذیری سرمایه گذار و سرمایه اولیه او تنظیم می‌شود. هم‌چنین مدیریت سبد سرمایه گذاری نیز نظرات و الزامات شخصی سرمایه گذار را در خصوص سرمایه گذاری بررسی کرده و در تنظیم سبد سرمایه گذاری لحاظ می‌کند. در واقع اصلی‌ترین تفاوت سبد‌های سرمایه گذاری با صندوق‌های سرمایه گذاری، شخصی سازی پورتفوی سرمایه گذار می باشد.

کارمزد سبدگردانی

کارمزد سبدگردانی در ایران معمولا به دو بخش کارمزد ثابت و کارمزد متغیر تقسیم می شود.

کارمزد ثابت

کارمزد ثابت یا کارمزد مدیریت، مبلغی است که در ابتدا برای اخذ قرارداد و نگهداری سبد سرمایه‌ گذاری به شرکت سبدگردان پرداخت می‌‌شود. این کارمزد می‌تواند بسته به نوع قرارداد و شرکت متفاوت باشد. به طور معمول چیزی در حدود ۱ تا ۲ درصد ارزش کل سبد سرمایه گذاری در سال است. 
لازم به ذکر است که کارمزد ثابت فارغ از سود یا زیان سبد سرمایه گذاری به منظور تامین هزینه‌های شرکت دریافت می‌شود.

کارمزد متغیر

کارمزد متغیر یا کارمزد علمکرد، بسته به میزان سود سرمایه گذار از سبد سرمایه گذاری متفاوت است. این نوع از سود معمولا فقط در صورتی که سبد سرمایه گذاری بازدهی مشخصی (مثلا بازدهی بالاتر از شاخص کل بورس داشته باشد) دریافت می‌شود. 
این نوع از کارمزد به صورت درصدی از سود محاسبه می‌شود و در قرارداد نیز ذکر می‌شود. برای مثال در قرارداد ذکر می‌شود که اگر سبد سرمایه گذاری به اندازه ۲۰ درصد کل سرمایه سودآوری داشته باشد، ۱۰ درصد از سود حاصل به شرکت سبدگردان پرداخت می‌شود. همانطور که از نام این نوع کارمزد پیداست، این کارمزد متغیر بوده و بسته به عملکرد سبد می‌تواند کم یا زیاد شود.

سبد هوشمند در تریدبین

سبد هوشمند سامانه تریدبین، این امکان را تا بر اساس پیشرفته‌ترین الگوریتم‌های هوش مصنوعی، بهترین ترکیب سهام‌های بازار سرمایه را در اختیار کاربران قرار دهد. همانطور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، انواع مختلفی از سبدهای سرمایه گذاری، در سامانه تریدبین موجود می‌باشند. بازدهی سالیانه و معیار استرلینگ و معیار شارپ برای هر سبد به صورت محاسبه شده است.
سبد هوشمند سامانه تریدبین در مقایسه با سبدهای پیشنهادی ارائه دهندگان خدمات بورس، مزیت‌های بسیاری دارد. پیشنهاد می‌کنیم از بخش سبد سهام سامانه تریدبین دیدن فرمایید.

مشاهده بخش سبد سهام سامانه تریدبین

سوالات متداول

سبد سرمایه گذاری چیست ؟

سبد سرمایه گذاری، یکی از انواع روش‌های سرمایه گذاری غیرمستقیم می‌باشد. در این نوع از سرمایه گذاری، چینش دارایی سبد بر اساس قدرت ریسک پذیری و الزامات شخصی سرمایه گذار، شخصی سازی می‌شود.
 

کارمزد سبد سرمایه گذاری چقدر می‌باشد ؟

سبد‌های سرمایه گذاری دو نوع کارمزد دارند. کارمزد ثابت یا مدیریت که در هنگام عقد قرارداد به صورت درصدی از سرمایه سبد از سرمایه گذار دریافت می‌شود و کارمزد متغیر یا عملکرد که بسته به سود سبد به صورت درصدی از سود محاسبه می‌شود.

آیا تریدبین خدمات سرمایه گذاری مبتنی بر سبد سرمایه گذاری دارد ؟

سبد سرمایه گذاری تریدبین، با تکیه بر دانش و تجربه متخصصین بازار سرمایه و با استفاده از پیشترفته‌ترین الگوریتم‌های هوش مصنوعی، سبد‌های متنوعی را به کاربران پیشنهاد می‌کند. پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی بیشتر با سبدهای هوشمند تریدبین، این مقاله را مطالعه کنید.

کلمات کلیدی:

این مقاله را به اشتراک بگذارید :