حفظ ارزش دارایی و کسب سود در برابر رشد تورم از جمله عواملی هستند که افراد را به سرمایهگذاری در بازارهای مالی ترغیب میکنند. بازار سرمایه یکی از انواع بازارهای مالی میباشد. سرمایهگذاری در بازار سرمایه هم برای سرمایهگذاران و هم برای عرضهکنندگان دارایی مزایای بسیاری دارد :
- جمعآوری منابع مالی خرد در تامین منابع مالی شرکتها
- کسب سود در صورت سودسازی شرکتها
- شفافیت در جزئیات مالی شرکتها
- کاهش ریسک سرمایهگذاری در صورت استفاده از سبدهای سرمایهگذاری
بازار مالی
بازارهای مالی نقش مهمی در چرخه اقتصادی یک کشور ایفا میکنند. این بازارها امکان سرمایهگذاری راحت و آسان را برای سرمایهگذاران فراهم میکنند و همچنین بخش مهمی از نقدینگی موردنیاز صنایع، شرکتها و واحدهای تجاری را برآورده میکنند. بازارهای مالی را میتوان به دو بازار پولی و بازار سرمایه تقسیم کرد. در ادامه با هریک از این بازارها آشنا میشویم.
بازار پولی
در این بازار افراد و موسسههای تجاری داراییهای خود را در اختیار واحدهای تجاری نیازمند به منابع مالی قرار میدهند. ریسک نقدشوندگی در این بازار پایین میباشد. طبیعتا بازده سرمایهگذاری در این بازار کمتر از بازار سرمایه میباشد. گواهی سپرده، اسناد خزانه، اوراق تجاری از نمونههای مختلف ابزار سرمایهگذاری در بازارهای مالی میباشند.
بازار سرمایه چیست
بازار سرمایه بخشی از نظام اقتصادی کشور است که در آن افراد در دارایی شرکتها سرمایهگذاری میکنند. در واقع افراد با خرید دارایی شرکتها در چرخه اقتصادی شرکت سرمایهگذاری میکنند. شرکتها نیز با انجام فعالیتهای اقتصادی سعی در بالا بردن ارزش دارایی خود دارند. در نتیجه دارایی افرادی که در سهام این شرکتها سرمایهگذاری کردهاند؛ افزایش مییابد.
بدیهتا این سرمایهگذاری باید با شناخت کامل نسبت به بازار موردنظر شکل بگیرد. در غیر اینصورت افراد ممکن است ضررهای جبران ناپذیری را متحمل شوند. در صورتی که افراد تمایل دارند ریسک کمتری را تجربه کنند؛ میتوانند از سبدهای سرمایهگذاری استفاده کنند.
بدیهتا این سرمایهگذاری باید با شناخت کامل نسبت به بازار موردنظر شکل بگیرد. در غیر اینصورت افراد ممکن است ضررهای جبران ناپذیری را متحمل شوند. در صورتی که افراد تمایل دارند ریسک کمتری را تجربه کنند؛ میتوانند از سبدهای سرمایهگذاری استفاده کنند.
بازار بورس
بازار بورس از مهمترین بازارهای سرمایهگذاری در تمامی کشورها میباشد. سرمایهگذاران میتوانند با بهرهمندی از آموزشهای تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و سایر تکنیکها مانند تابلوخوانی به سرمایهگذاریهای سودآوری دستیابند.
همچنین با توجه به نظارت نهادهای مربوطه به فعالیتهای صورت گرفته در بازار بورس و شفافیت در جزئیات مالی شرکتها (اطلاعات مالی شرکتها در سامانه کدال منتشر میشود)، با اطمینان بالایی میتوان در بازار بورس سرمایهگذاری کرد.
بازار بورس در ایران به ۴ بازار مجزا تقسیم میشود :
- بازار بورس اوراق بهادار
- بازار فرابورس
- بازار بورس کالا
- بازار بورس انرژی
در کدام بازار سرمایهگذاری کنیم
سرمایهگذاری در هر یک از بازارهای سرمایه نیازمند شناخت دقیق بازار و چشمانداز افراد نسبت سرمایهگذاری خود میباشد. برای مثال اگر به دنبال بازاری با قدرت نقد شوندگی بالا و ریسک سرمایهگذاری پایین میباشیم، سرمایه گذاری در انواع بازارهای پولی مناسب میباشد. در غیر اینصورت یعنی اگر خواهان سود بیشتری میباشیم، سرمایه گذاری در بازارهای سرمایه مانند بازار بورس انتخاب مناسبتری میباشد.