یکی از شاخصهای بسیار مهم سهام شرکتها و صندوقهای سرمایه گذاری، ارزش خالص دارایی یا NAV میباشد. با بررسی این شاخص میتوانیم ارزش ذاتی (واقعی) یک شرکت را بدست آورده و در خصوص خرید یا فروش سهام شرکت تصمیم بهتری اتخاذ کنیم. در این مقاله از سری مقالات آکادمی تریدبین قصد داریم تا با مفهوم ارزش خالص دارایی یا NAV آشنا شویم، نحوه محاسبه NAV و مدل ارزش گذاری آن را توضیح دهیم.
ارزش خالص دارایی (NAV) چیست ؟
مثال زیر را برای درک بهتر ارزش خالص دارایی (NAV) درنظر بگیرید:
فرض کنید سهمی با قیمت 5000 ریال در حال معامله باشد و طبق محاسبات، ارزش خالص دارایی یا NAV آن برابر با 6000 ریال باشد. در این حالت سهم موردنظر ارزش خرید دارد، چرا که معمولا ارزش سهام شرکتها در بلند مدت به سمت NAV خود حرکت میکند.
حال سناریویی عکس سناریو بالا درنظر بگیرید، یعنی حالتی که قیمت سهام شرکت بالاتر از NAV آن معامله شود. در این حالت، شاخص NAV میتواند نشان از سیگنال فروش باشد. چراکه احتمالا در طولانی مدت ارزش سهام شرکت به سمت NAV حرکت میکند.
باید به این نکته توجه شود که نباید تنها شاخص ارزش خالص دارایی یا NAV را برای خرید و فروش سهام یک واحد تجاری درنظر گرفت. چراکه بررسی NAV در کنار سایر شاخصهای واحدهای تجاری دارای و نوع استراتژی سرمایه گذاری (بلند مدت، میان مدت، کوتاه مدت) دارای ارزش است. سهام واحدهای تجاری به دلیل عرضه و تقاضا و یا هیجانات بازار گاها ممکن است بالاتر و یا پایینتر از NAV خود معامله شوند. معمولا شرکتها در بلند مدت به سمت ارزش خالص دارایی خود یا همان NAV حرکت میکنند.
محاسبه ارزش خالص دارایی (NAV)

محاسبه ارزش خالص دارایی به ازای هر سهم (NAVPS)
