ارزش خالص دارایی (NAV) چیست؟ چرا باید به NAV توجه کنیم ؟

آنچه در این آموزش میخوانید:

آموزش ها

اشتراک گذاری:

آخرین به روزرسانی :

07 مهر 1403
ارزش خالص دارایی یا NAV در واقع ارزش خالص یک واحد تجاری می‌باشد. با بررسی این شاخص می‌توانیم زمان مناسب به جهت خرید یا فروش سهام شرکت یا صندوق سرمایه گذاری را بیابیم.

یکی از شاخص‌های بسیار مهم سهام شرکت‌ها و صندوق‌‌های سرمایه‌ گذاری، ارزش خالص دارایی یا NAV می‌باشد. با بررسی این شاخص می‌توانیم ارزش ذاتی (واقعی) یک شرکت را بدست آورده و در خصوص خرید یا فروش سهام شرکت تصمیم بهتری اتخاذ کنیم. در این مقاله از سری مقالات آکادمی تریدبین قصد داریم تا با مفهوم ارزش خالص دارایی یا NAV آشنا شویم، نحوه محاسبه NAV  و مدل ارزش گذاری آن را توضیح دهیم.

ارزش خالص دارایی (NAV) چیست ؟

NAV خلاصه عبارت Net Asset Value به معنی ارزش خالص دارایی می‌باشد. این شاخص ارزش خالص یک شرکت را نشان می‌دهد. در نتیجه اگر یک سهم در قیمتی بسیار بالاتر از ارزش ذاتی خود معامله شود، نشان دهنده حباب در قیمت سهام شرکت می‌باشد. هم‌چنین اگر قیمت سهم بسیار کمتر از ارزش ذاتی خود باشد، نشان از پتانسیل پیشرفت شرکت و افزایش قیمت می‌باشد، که می‌توان به عنوان سیگنال خرید درنظر گرفته شود.
مثال زیر را برای درک بهتر ارزش خالص دارایی (NAV) درنظر بگیرید:
فرض کنید سهمی با قیمت 5000 ریال در حال معامله باشد و طبق محاسبات، ارزش خالص دارایی یا NAV آن برابر با 6000 ریال باشد. در این حالت سهم موردنظر ارزش خرید دارد، چرا که معمولا ارزش سهام شرکت‌ها در بلند مدت به سمت NAV خود حرکت می‌کند.
حال سناریویی عکس سناریو بالا درنظر بگیرید، یعنی حالتی که قیمت سهام شرکت بالاتر از NAV آن معامله شود. در این حالت، شاخص NAV می‌تواند نشان از سیگنال فروش باشد. چراکه احتمالا در طولانی مدت ارزش سهام شرکت به سمت NAV حرکت می‌کند.

باید به این نکته توجه شود که نباید تنها شاخص ارزش خالص دارایی یا NAV را برای خرید و فروش سهام یک واحد تجاری درنظر گرفت. چراکه بررسی NAV در کنار سایر شاخص‌های واحدهای تجاری دارای و نوع استراتژی سرمایه گذاری (بلند مدت، میان مدت، کوتاه مدت) دارای ارزش است. سهام واحدهای تجاری به دلیل عرضه و تقاضا و یا هیجانات بازار گاها ممکن است بالاتر و یا پایین‌تر از NAV خود معامله شوند. معمولا شرکت‌ها در بلند مدت به سمت ارزش خالص دارایی خود یا همان NAV حرکت می‌کنند.

محاسبه ارزش خالص دارایی (NAV)

همانطور که در بالا اشاره کردیم، ارزش خالص دارایی در واقع ارزش خالص یک واحد تجاری را نشان می‌دهد. این شاخص بر اساس دارایی‌ها و بدهی‌های واحد تجاری محاسبه می‌شود. بدین صورت که ارزش کل دارایی منهای ارزش کل بدهی‌ یک واحد تجاری نشان دهنده NAV یا ارزش خالص دارایی واحد تجاری می‌باشد.

محاسبه ارزش خالص دارایی به ازای هر سهم (NAVPS)

می‌توان ارزش خالص دارایی یک واحد تجاری را برای هر سهم نیز محاسبه نمود. به این صورت که ارزش خالص دارایی یا همان NAV محاسبه شده در قسمت قبل را بر تعداد سهام منتشر واحد تجاری تقسیم می‌کنیم.
ارزش خالص دارایی به ازای هر سهم - ترید بین

مقایسه NAV و حقوق صاحبان سهم

محاسبه NAV بسیار مشابه با محاسبه حقوق صاحبان سهم در صورت مالی ترازنامه می‌باشد. باید به این نکته توجه داشت که حقوق صاحبان سهم در ترازنامه مطابق با ارزش دارایی و بدهی‌های زمان انتشار ترازنامه محاسبه می‌شود. برای اینکه شاخص NAV را به صورت موثر در تحلیل‌های خود وارد کنیم، نیاز است که به صورت روزانه و مطابق با ارزش روز دارایی و بدهی محاسبه شود. هم‌چنین سرمایه‌گذاری‌های واحد تجاری معمولا تغییر می‌کنند. صندوق‌های سرمایه گذاری را درنظر بگیرید که برای کسب سود بیشتر ترکیب دارایی‌های خود را مرتبا عوض می‌کنند. از این رو نیاز است که ارزش خالص دارایی یا NAV‌ واحدهای تجاری به صورت روزانه گزارش شود.

سوالات متداول

ارزش خالص دارایی یا NAV چیست ؟ 

ارزش خالص دارایی درواقع،‌ ارزش واقعی سهام یک واحد تجاری را نشان می‌هد.

ارزش خالص دارایی یا NAV چه کمکی در سرمایه گذاری می‌کند ؟

با بررسی این شاخص می‌توان متوجه شد که آیا معاملات با قیمتی بیشتر از ارزش واقعی سهام واحد تجاری انجام می‌شود یا کمتر از آن و می‌توان سیگنال خرید یا فروش دریافت کرد.

کلمات کلیدی:

این مقاله را به اشتراک بگذارید :