ورود به بازارهای مالی، یکی از انواع روشهای سرمایه گذاری دارایی به منظور حفظ ارزش دارایی و کسب سود میباشد. با توجه به پر ریسک بودن این دسته از سرمایه گذاریها، افراد باید توانایی تحلیل و پیشبینی بازارهای مالی را داشته باشند (سرمایه گذاری مستقیم) یا اینکه با استفاده از صندوقهای سرمایه گذاری و سبدهای پیشنهادی، سهام موردنظر را برای سرمایه گذاری انتخاب کنند (سرمایه گذاری غیرمستقیم). در این مقاله با یکی از انواع روشهای تحلیل بازارهای مالی ، یعنی تحلیل تکنیکال آشنا میشویم.
تعریف تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال، با بررسی تاریخچه بازارهای مالی و سهام مختلف، ضمن پیشبینی روند و الگو قیمتی بازار، زمان مناسب برای ورود و خروج پول در بازار مورد نظر را مشخص میکند. این بررسی با توجه به دادههای قبلی بازار اعم از قیمت و حجم و همچنین برخی تکنیکهایی که در ادامه به آنها میپردازیم؛ صورت میگیرد. در واقع تحلیل تکنیکال، با بررسی سابقه قیمتی سهام مختلف، قیمت سهام در بازههای زمانی آینده را پیشبینی میکند.
تمام مشاهدات و بررسیها در تحلیل تکنیکال، روی نمودار صورت میگیرد. در نتیجه در اولین قدم نیاز است با انواع نمودار در تحلیل تکنیکال، آشنا شویم.
نمودار خطی
در نمودار خطی میتوان قیمت پایانی سهام موردنظر را در بازهای زمانی مختف بررسی کرد. البته این امکان وجود دارد که در تنظیمات نمودار، قیمت آغازی، بیشترین قیمت و کمترین قیمت را نیز در این نمودار مشاهده کرد.

نمودار میلهای
نمودار میلهای نسبت به نمودار خطی اطلاعات بیشتری را در اختیار ما قرار میدهد. با استفاده از نمودار میلهای میتوان اطلاعات مربوط به قیمت آغازین، بیشترین قیمت، کمترین قیمت و قیمت پایانی را در هر نقطه قیمتی، مشاهده کرد.

نمودار شمعی یا کندل استیک
نمودار شمعی، همانند نمودار میلهای میباشد؛ با این تفاوت که به جای میله، یک شمع که شامل بدنه و دو سایه بالا و پایین میباشد، قرار داده میشود. در نمودار شمعی، علاوهبر نمایش قیمت آغازین، بیشترین قیمت، کمترین قیمت و قیمت پایانی، مقایسهای میان قیمت آغازین و پایانی نیز نمایش داده میشود. به این صورت که اگر قیمت پایانی از قیمت آغازین بیشتر باشد، بدنه به رنگ سبز و در غیر اینصورت بدنه به رنگ قرمز در میآید. همچنین بیشترین قیمت در سایه بالایی و کمترین قیمت در سایه پایینی قابل مشاهده میباشد.

لازم به ذکر است که سه نمودار بالا پراستفادهترین نمودارهای مقایسه و بررسی قیمت در تحلیل تکنیکال میباشند و نمودارهای دیگری از جمله هیکن آشی، محدوده، خط پایه و … نیز وجود دارد.
حال که با انواع نمودارهای تحلیل تکنیکال آشنا شدیم، در قدم بعدی با ابتداییترین اصول موردنیاز برای استخراج اطلاعات از نمودارها آشنا میشویم.
روند قیمت
به حرکت یک سهم به یکی از جهتهای صعودی، نزولی و خنثی روند میگویند. برای مشخص کردن روند در یک نمودار، قله نوسانات قیمت (روند نزولی) یا قعر نوسانات قیمت (روند صعودی) را به یکدیگر متصل میکنیم. در شکل زیر، خط سبز روند صعودی و خط قرمز روند نزولی را نشان میدهد

حجم معامله
به تعداد سهامهایی که در یک بازه زمانی مشخص (معمولا یک روز) معامله میشود حجم میگویند. حجم یک سهم نشاندهنده قدرت و تمایل خریداران و فروشندگان میباشد. برای مثال در یک روند صعودی که حجم بالایی از معاملات در حال انجام میباشد، نشان از قوی بودن روند و تحرکات قیمتی دارد.